8 de setembre de 2009

FROZEN RIVER (río helado)

Debut afortunat fet amb quatre duros de l’americana Courtney Hunt, nominada a millor guió original, guanyadora de millor pel•lícula a Sundance, es sustenta sobretot sobre la seva vigoria narrativa –seca la música, lletjos els personatges, depriment l’argument, adust el paisatge- i sobre la distància que crea amb els espectadors i que acostuma a ser tan valorada pels, diguem-ne, entesos.

Distància, d’altra banda, generada per la falta absoluta d’implicació subjectiva alhora d’explicar els fets ocorreguts: a l’espectador li es servit a taula un entrecot fred i dur com una sola de sabata (adjectius que opino encaixen bastant amb la tònica general de l’argument) i serà feina seva la de digerir-lo un cop sortit del cine. Distància que, tanmateix, podrà agradar més o menys.

La millor virtut de la pel•lícula és que l’entrecot és realment fred i realment dur, la pitjor és que, deixant de banda algunes incongruències de guió i la inversemblança de l’objectiu final de la protagonista –objectiu insuficient que serveix per motivar tots els disbarats que perfà-, dèiem, la pitjor és que, en el seu gènere, és simplement una de més. Amb reminiscències de Babel, hom podrà tenir la impressió de ja haver-la vist anteriorment, de ja saber com acabarà. L’entrecot malmenat de tota la vida.
Sinopsi:
Narra la historia de dos mujeres que llevan inmigrantes ilegales de Canadá a Estados Unidos. Ray Eddy está a punto de comprar la casa de sus sueños para su pequeña familia. De pronto su marido, gran aficionado a las apuestas, huye con el dinero y deja a Ray arruinada y sola con los niños. Mientras trata de encontrar a su marido, conoce a Lila Littlewolf, una chica mohawk que le propone una manera de ganar dinero fácil. El plan es arriesgado; pasar inmigrantes ilegalmente por el helado río Saint Lawrence, con patrullas fronterizas en las dos orillas. La desesperación por ganar dinero empuja a Ray a aceptar la oferta. Ray conducirá el coche y se repartirán las ganancias...Albert Garreta
Parròquia St.Ignasi

1 comentari:

Anònim ha dit...

Si és un entrecot fred i dur... vol dir que val la pena veure-la? La recomanes?