26 de setembre de 2010

ELS ANIMALS ES REBEL·LEN!Res en la granja Manor feia pensar que hi podria haver aquell daltabaix. El granger s’aixecava com cada dia i feia les seves feines al camp i amb els animals i se n’anava a dormir. Ara bé... ningú va pensar en els animals!

La rebel•lió dels animals (o Animal Farm o Rebelión en la granja) és una obra de George Orwell que narra com en aquesta granja els animals fan una revolució, capitanejats per dos porcs, i expulsen al granger, de manera que prenen el control total de la plantació. Però amb el temps els mateixos animals que abans defensaven una llibertat total aniran ambicionant cada cop més poder, de manera que fins i tot un dels dos porcs trairà a l’altre per fer-se amb el poder absolut de la granja.

Hi ha varies maneres d’entendre aquest llibre, totes ens faran reflexionar per igual sobre què és el que volem o com ens posicionaríem si passes quelcom similar al nostre voltant. Ens podem prendre el llibre com això senzillament, un passatemps; com una rondalla amb moralitat; o des d’un punt de vista més polític o (si voleu) intel•lectual.
Aquesta era la intenció de l’autor, llençant una crítica velada al suposat comunisme d’Stalin on tots els soviètics passarien a ser iguals. No obstant, suposo que a Orwell no li sabria gens de greu saber que en la seva obra també hi podem veure un rerefons més ètic i moral, on cadascú de nosaltres ens podem identificar fàcilment amb algun dels personatges del llibre: des de l’ambició de Napoleó, passant per la resignació de Snowball o la passivitat de les ovelles o de Boxer.

Us fico a continuació un fragment del llibre, tot desitjant que hagueu passat un bon estiu, que tingueu molta paciència durant el començament de les classes i, com sempre, una bona lectura!

"Doce voces gritaban enfurecidas, y eran todas iguales. No había duda de la transformación ocurrida en las caras de los cerdos. Los animales asombrados, pasaron su mirada del cerdo al hombre, y del hombre al cerdo; y, nuevamente, del cerdo al hombre; pero ya era imposible distinguir quién era uno y quién era otro."David del Blanco
DPJ Lleida