24 de novembre de 2010

QUI ÉS UN MISSIONER...

Els últims nou dies hem tingut l’oportunitat de compartir l’experiència missionera del Pare Pietro Togni, missioner de la Consolata. Ell és italià d’origen, de ben jove treballava en una fàbrica de motors pesants, en una època on els moviments juvenils prenien força en defensa de les llibertats i dels drets humans. Estem parlant del maig del 68, (pregunteu als avis/pares què va ser allò). En aquell context decideix fer-se missioner i ordenar-se sacerdot. Ha d’esperar uns quant anys, però finalment es compleix el seu desig i marxa cap a Argentina. Ell diu que no podia ajudar als altres amb diners, doncs no en tenia; però el que si podia fer era donar era la seva vida. Així ho va fer i encara ho fa. A Argentina va viure una mica a la ciutat de Buenos Aires, però sobretot a la regió rural del Chaco i a la perifèria de la ciutat de Mendoza. En total 15 anys.


Els seus superiors van creure necessari que vingués a Espanya durant un temps per fer un servei d’animació missionera; és a dir, posar-se al servei de les diòcesis de Catalunya, Aragó, Balears i País valencià, per tal de donar a conèixer la realitat dels pobles empobrits. Aquesta és el tercer cop que venia a Lleida. Ha realitzat diverses xerrades a grups de secundària i batxillerat, on els alumnes han pogut conèixer la lluita dels missioners al costat de les persones desfavorides, mirant de buscar millorar les seves condicions de vida.

Ara, després de sis anys, espera que arribi el més de gener per tal de tornar a Argentina. Encara no sap on li tocarà viure, el que sap és que ha acabat el temps de les paraules i ha arribat l’hora dels fets. El P. Pietro és un home discret i reservat. Quan parla de la gent amb qui va conviure a l’Argentina, la seva mirada s’il•lumina amb la il•lusió d’un nen que espera la nit de Reis. La seva passió és donar-se al altres per amor a Crist.

Si voleu saber sobre les realitats que el P. Pietro va trobar a Mendoza, aneu a aquest enllaç.


Aquest curtmetratge, titulat “Las siete alcantarillas” , forma part d’un conjunt integrat en la cinta “En el mundo a cada rato”. En aquest cas es dramatitza la realitat quotidiana en un barri perifèric argentí. El curt esdevé un recull de situacions diverses, extremes, que formen part de la vida de moltes persones en aquest món.


Delegació diocesana de missions i OMP Lleida